Terug
Dieetstress

Perfect hoeft niet; 7 tips om van dieetstress af te komen en met het endometriosedieet te beginnen.

 

“Jaaaaa hoor, dat ga ik echt niet volhouden hoor. Ik ben niet perfect”. Verontwaardigd keek Karin me aan. “Ik heb mijn handen al vol aan endometriose en zo meteen ook nog aan mijn boodschappenlijstje. Dat is pas dieetstress”.

Ik schoot in de lach en dat brak het ijs om te praten over het endometriosedieet.

Ziek zijn vraagt al genoeg van je. Dat is wat ik dagelijks zie in mijn praktijk. Ik heb het zelf helaas ook aan den lijve  ervaren. Alles lijkt teveel en je bent allang blij dat je kunt wat je nu kunt. En dat is minder dan je wilt.  Om dan ook nog eens je eetpatroon aan te passen…..
In deze blog schrijf ik eerst 4 redenen waarom je er waarschijnlijk niet aan begint. Daarna geef ik je 7 tips mee om van dieetstress af te komen. Want het endometriosedieet levert je veel op; meer energie,minder pijn, meer mens. En dat gun ik je!

Waarom je niet begint met het endometriosedieet

  1. Ik weet nu al dat er dingen zijn in het dieet die ik echt niet kan laten staan. Dus kan ik er maar beter helemaal niet aan beginnen.
  2. Ik houd het toch niet vol. Al zoveel geprobeerd en uiteindelijk val ik toch terug.
  3. Ik kan de energie nu niet opbrengen om eraan te beginnen.
  4. Er is te weinig variatie in het dieet waardoor het saai wordt en ik niet weet wat ik moet kiezen van een menukaart.

En zo lukt het wel: 7 tips om van dieetstress af te komen

 In ieder dieet staan voedingsmiddelen waarvan je denkt; die kan ik echt niet laten staan. Dat zal vast ook voor jou gelden als je mijn boek voor het eerst leest. Voor de ene vrouw is het laten staan van koffie een probleem, voor de ander de yoghurt als ontbijt. Mijn antwoord hierop is:

Tip 1:
je hoeft niet perfect te zijn Dat  ben ik zeker ook niet. En als dat van jezelf ook niet meer hoeft valt er een last van je af en kijk je anders naar je eetpatroon én naar jezelf. Misschien is dat wel de allerbelangrijkste tip voor de rest van je leven.

Tip 2: Je doet wat je op dat moment aankunt, meer hoeft niet. Van dieetstress word je zeker ziek. En je wil je juist minder ziek voelen.

Tip 3: Begin met te veranderen wat jij makkelijk vind. Geef je niet zoveel om chips? Dan laat je dat als eerste staan. Dat is al een hele mooie eerste stap. Geleidelijke veranderingen houd je het langst vol.

 Tip 4: Laat het idee los dat het niet werkt als je niet alles van het endometriosedieet volgt. Dit is een hardnekkig misverstand. Alles wat jij verbetert is winst voor jezelf en je omgeving. Dus ook minder snoepen is al winst.

Tip 5: Kijk naar wat wel goed gaat binnen het dieet. Veel vrouwen zijn kampioen  (in het) veroordelen (van zichzelf) voor wat ze nog NIET goed doen. Daarmee doe je jezelf tekort.

Tip 6: Kies een periode waarin je het minder druk hebt om met het dieet te starten. Zo loop je niet helemaal leeg. Veranderen van eetpatroon kost energie. Dat kan ik niet ontkennen. Zeker de eerste 2 weken zijn het moeilijkst.

 Tip 7: Gooi je schuldgevoel overboord. Terugvallen in oude eetgewoontes betekent niets anders dan; het lukt me nu niet. Soms is terugvallen nodig om op een later moment te beseffen dat je het anders wilt. Wie weet is dit terugvalmoment wel je laatste geweest om echt gemotiveerd te raken om het anders te doen!

Tot slot; lees nog eens goed door wat je allemaal WEL mag eten met het endometriosedieet; dat is meer dan je denkt!

In tegenstelling tot andere endometriosedieeten mag je wel vlees, vis en brood eten.  Dat maakt het al zoveel makkelijker om vol te houden. In paragraaf 3.4.1. en 3.4.2 lees je waarom en hoeveel je ervan mag eten. En in paragraaf 4.13 lees je heel wat tips voor gezond en luxe belegd brood. Zo volg je nog steeds een dieet maar het voelt niet als een dieet; er is genoeg variatie waardoor je zeker nog genoeg kunt kiezen van een menukaart om lekker te blijven eten.

Het endometrioseboek helpt je, stap voor stap,  om aan het dieet te beginnen en om het vol te houden, met handige zoekwijzers en een uitgebreide uitleg. En mocht je liever een op maat gemaakt advies dan kan dit ook. Ik help je hier graag mee online of in mijn praktijk:

Succes en smakelijk eten!

Stephanie van Hulst
auteur boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf.’
Acupuncturist en Chinees herbalist (lid NWP)
www.endometriosetelijf.nl
info@endometriosetelijf.nl

www.praktijkvanhulst.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kookboek endometriosedieet aanbevolen door gynaecologen en EndometrioseStichting

de helende kracht van voeding voor vrouwen Inkijkexemplaar Bestel het boek Op voorraad. 30 dagen bedenktijd: niet goed is geld terug.