Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op de verkeerde plek, namelijk buiten de baarmoeder. Meestal is dat in de buurt van de baarmoeder, zoals bij de baarmoedermond, de eileiders en eierstokken, de blaas en de darmen. Bij een enkele vrouw is dit zover uitgebreid dat het zelfs bij de navel, het middenrif of de longen zit. Het verdwaalde weefsel reageert mee op de hormoonveranderingen tijdens de cyclus. Als dit slijmvlies niet opgeruimd wordt kunnen verklevingen, littekenweefsel, haarden en/of cystes ontstaan.

Welke klachten horen bij endometriose?

Pijn en heftig bloedverlies zijn de meest voorkomende klachten. Andere klachten die regelmatig voorkomen zijn;

  • ovulatiepijn,
  • onvruchtbaarheid,
  • stoelgang- en plasklachten
  • vermoeidheid als gevolg van heftig bloedverlies.

Heftig bloedverlies en gebrek aan energie hebben alles met elkaar te maken. Veel vrouwen lijken hierdoor in een vicieuze cirkel te belanden waar ze maar moeilijk uitkomen. Vaak ook omdat ze niet weten hoe het één met het ander samenhangt. In het boek lees je waarom je heftig bloedverlies kunt hebben als gevolg van te weinig energie en vooral wat je daar met voeding aan kunt doen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan alvast een kijkje in het GRATIS  inkijkexemplaar van het boek. Het boek mag je 30 dagen testen na aankoop en als het je niet bevalt terug sturen. Dit boek is alleen via deze website te koop en al meer dan 3000x gekocht!

 

Oorzaak en behandeling van endometriose

Zowel de westerse als de Chinese geneeskunde hebben hun eigen visie hierop en hoe je dat het beste kan behandelen. Wil je hier meer over horen, luister dan naar deze podcast endometriose.

De visie op endometriose volgens de westerse geneeskunde

In de westerse geneeskunde is geen duidelijke oorzaak bekend waardoor endometriose ontstaat. Omdat er geen aanwijsbare oorzaak is, weet de reguliere geneeskunde niet goed raad met vrouwen die dit hebben. Voor pijnklachten worden vaak pijnstillers of de anticonceptiepil voorgeschreven. Om de omvang van haarden en cystes te verminderen, gaat men over op hormoonmedicatie en soms een operatie. Tijdens de operatie worden cystes, haarden, verklevingen en littekenweefsel zoveel mogelijk verwijderd. De westerse geneeskunde zet geen methodes in om het eigen lichaam en de geest te versterken, zoals dat in de Chinese geneeswijze wordt gedaan.

De visie op endometriose volgens de Chinese geneeswijze

Volgens de Chinese geneeswijze ontstaat endometriose als gevolg van onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken. Eén van de 7 oorzaken waardoor je dit hebt kan onvolwaardige voeding zijn. Voeding is een belangrijke bron van energie. Langdurig voeding consumeren die te weinig voedingsstoffen bevat, zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende van energie kan worden voorzien. Hierdoor ontstaan tekorten die o.a. de werking van het spijsverteringsstelsel verminderen. Een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel heeft tot gevolg dat de opname van de voedingsstoffen afneemt. Er ontstaat dus een situatie waarin zowel aanbod als opname van voedingsstoffen onvoldoende is. Op termijn ontstaat er verdere uitputting van het lichaam waardoor uiteindelijk het bekken van te weinig energie wordt voorzien en de doorstroming van bloed in het bekken onvoldoende is. Hierdoor kunnen endometriose en de klachten daarvan verergeren.

Rol van voeding bij endometriose

Door de juiste voeding te eten en verkeerde voeding te vermijden zorg je voor de juiste voedingsstoffen waarmee je de vicieuze cirkel doorbreekt. Dat levert je meer energie op, minder ovulatie- en menstruatiepijn, minder bloedverlies en een prettigere stoelgang op. Maar het kan je nog veel meer opleveren. In deze blog lees je daar meer over: 45 effecten van het endometriosedieet.
Inmiddels is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij endometriose (Jane Wijbers 2019 + 2023). In het laatste onderzoek is ook het dieet zoals beschreven in het boek betrokken. De conclusie uit het laatste onderzoek is dat het toepassen van het endometriosedieet gepaard gaat met een hogere levenskwaliteit.

Eet in het ritme van je menstruatiecyclus (als je die hebt) of naar de klachten die je hebt

Volgens de Chinese geneeswijze vraagt iedere fase van de menstruatiecyclus om een eigen aanpak qua voeding aangepast aan de fase in de menstruatiecyclus en aan de endometrioseklachten die je dan ervaart. Deze aanpak wordt uitgebreid omschreven in het boek ‘endometriose en menstruatieklachten te lijf’.

Ook als je geen cyclus hebt, omdat je hormoonmedicatie gebruikt, heb je baat bij het toepassen van de voedingsadviezen die in het boek staan.  Het dieet bestaat immers uit 3 pijlers. Jij slaat de tweede pijler van het dieet dan over en maakt gebruik van de 2 andere pijlers. Deze 2 pijlers zorgen er nog steeds voor dat je van de juiste voeding wordt voorzien om endometriose(klachten) te verminderen. Bovendien zijn er achterin het boek handige zoekwijzers die jou helpen wat je het beste kunt eten bij welke klachten. Je kunt hierbij denken aan klachten zoals een opgeblazen buik of een menstruatie-achtige pijn ook al menstrueer je niet meer (door hormoonmedicatie)

Om het je makkelijker te maken om met andere voeding aan de slag te gaan, heb ik deze blog voor je geschreven: Dieetstress.

De drie pijlers

Versterk energie en doorbloeding van je bekken met de juiste voeding Maak met voeding slim gebruik van het ritme van je cyclus (of van de klachten die je hebt) Vermijd voedingsmiddelen die endometriose(klachten) verergeren

Conclusie

Voeding is de helende kracht die je zelf kunt toepassen bij endometriose en menstruatieklachten. Zo neem je het heft in eigen handen. In het boek Endometriose en menstruatieklachten te lijf’, vind je de juiste voeding die past bij het moment van je cyclus of de klacht die je hebt. Met meer dan 80 heerlijke en eenvoudige recepten en handige zoekwijzers zodat je snel kunt selecteren wat je nodig hebt. In het boek en per recept leg ik je uit wanneer en waarom je bepaalde voeding beter wel of niet kunt eten. Met als resultaat het verminderen van endometriose en/ of het wegblijven van klachten.

Dit boek is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en NIET via boekwinkels.

Gerelateerd

Menstruatieklachten

Zowel de westerse als de Chinese geneeswijze hebben ieder een eigen visie op hoe menstruatieklachten kunnen ontstaan en hoe je ze behandelt.

Lees meer
kinderwens en endometriose

Kinderwens en endometriose

Als je endometriose hebt, kan het lastiger zijn om je kinderwens te vervullen. Veel vrouwen met endometriose voelen zich hierdoor dubbel gestraft.

Lees meer

Kookboek endometriosedieet aanbevolen door gynaecologen en EndometrioseStichting

de helende kracht van voeding voor vrouwen Inkijkexemplaar Bestel het boek Op voorraad. 30 dagen bedenktijd: niet goed is geld terug.

Ik hoop van harte dat u kunt genieten van de helende kracht van voeding

Dr. J.Maas endometriose-specialist
Lees meer

Over de auteur

Stephanie van Hulst, gelicenseerd acupuncturist en Chinees herbalist is de auteur van het endometriosedieet.

Lees meer