Endometriose

Oorzaak en behandeling van endometriose

Zowel de westerse als de Chinese geneeskunde hebben hun eigen visie hierop en hoe je dat het beste kan behandelen. Wil je hier meer over horen, luister dan naar deze podcast endometriose

 

De visie op endometriose volgens de westerse geneeskunde

In de westerse geneeskunde is geen duidelijke oorzaak bekend waardoor endometriose ontstaat. Omdat er geen aanwijsbare oorzaak is, weet de reguliere geneeskunde niet goed raad met vrouwen die dit hebben. Voor pijnklachten worden vaak pijnstillers of de anticonceptiepil voorgeschreven. Om de omvang van haarden en cystes te verminderen, gaat men over op hormoonmedicatie en soms een operatie. Tijdens de operatie worden cystes, haarden, verklevingen en littekenweefsel zoveel mogelijk verwijderd. De westerse geneeskunde zet geen methodes in om het eigen lichaam en de geest te versterken, zoals dat in de Chinese geneeswijze wordt gedaan.

De visie op endometriose volgens de Chinese geneeswijze

Volgens de Chinese geneeswijze ontstaat endometriose als gevolg van onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken. Eén van de 7 oorzaken waardoor je dit hebt kan onvolwaardige voeding zijn. Voeding is een belangrijke bron van energie. Langdurig voeding consumeren die te weinig voedingsstoffen bevat, zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende van energie kan worden voorzien. Hierdoor ontstaan tekorten die o.a. de werking van het spijsverteringsstelsel verminderen. Een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel heeft tot gevolg dat de opname van de voedingsstoffen afneemt. Er ontstaat dus een situatie waarin zowel aanbod als opname van voedingsstoffen onvoldoende is. Op termijn ontstaat er verdere uitputting van het lichaam waardoor uiteindelijk het bekken van te weinig energie wordt voorzien en de doorstroming van bloed in het bekken onvoldoende is. Hierdoor kunnen endometriose en de klachten daarvan verergeren.

De drie pijlers

Conclusie

Voeding is de helende kracht die je zelf kunt toepassen bij endometriose en menstruatieklachten. Zo neem je het heft in eigen handen. In het boek Endometriose en menstruatieklachten te lijf’, vind je de juiste voeding die past bij het moment van je cyclus of de klacht die je hebt. Met meer dan 80 heerlijke en eenvoudige recepten en handige zoekwijzers zodat je snel kunt selecteren wat je nodig hebt. In het boek en per recept leg ik je uit wanneer en waarom je bepaalde voeding beter wel of niet kunt eten. Met als resultaat het verminderen van endometriose en/ of het wegblijven van klachten.

Gerelateerd

Menstruatieklachten

Zowel de westerse als de Chinese geneeswijze hebben ieder een eigen visie op hoe menstruatieklachten kunnen ontstaan en hoe je ze behandelt.

Lees meer

Kinderwens en endometriose

Als je endometriose hebt, kan het lastiger zijn om je kinderwens te vervullen. Veel vrouwen met endometriose voelen zich hierdoor dubbel gestraft.

Lees meer