Endometriosedieet

Dit endometriosedieet is gebaseerd op de Chinese geneeswijze, ervaringen van honderden vrouwen met endometriose, aangevuld met inzichten uit de westerse voedingsleer en de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Niet voor niets wordt dit dieet aanbevolen door de Endometriosestichting, vrouwenarts Barbara Havenith en diverse endometriosespecialisten zoals Dr. J. Maas. Inmiddels is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van voeding op vrouwen met endometriose (Jane Wijbers 2019).
Haar conclusies zijn:

Er werd een cross-sectioneel onderzoek uitgevoerd. Participanten werden opgedeeld in twee groepen: vrouwen die het endometriosedieet volgden en vrouwen die het endometriosedieet niet volgden. 212 deelnemers.

Conclusie: Met dit onderzoek kunnen we concluderen dat vrouwen die het endometriosedieet volgen een hogere kwaliteit van leven ervaren  (7.54 vs. 6.87, p=<0.001). Wanneer het dieet strikt gevolgd werd (≥70% van de tijd) leverde dit een nog groter positief effect op de kwaliteit van leven (7.76, p=<0.001). Het is belangrijk om de kennis wat betreft de bijdrage van een dieetinterventie op de verbetering van endometriose gerelateerde klachten, en daarmee hopelijk de kwaliteit van leven, te vergroten.

Dit onderzoek is een veelbelovende eerste stap in het inventariseren van de impact van een dieetinterventie op de  kwaliteit van leven bij endometriose patiënten. Het is van belang dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de samenhang tussen voeding en het verminderen van endometriose klachten. Het Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC  wil hieraan bijdragen middels een prospectieve interventiestudie die in april 2021 zal starten.

In het komende onderzoek wordt opnieuw gebruik gemaakt van het dieet zoals beschreven in mijn boek.

Welke andere effecten er mogelijk zijn met dit dieet lees je in deze blog: 45 effecten van het endometriosedieet

Voeding wordt in de Chinese geneeswijze gezien als medicijn. Alles draait binnen de Chinese voedingsleer om goede voeding op het juiste moment. Hier lees je daar wat meer over. Wil je liever luisteren? Open dan deze podcast endometriose

 

 

Receptidee:

Bereiding 1. Schil de bietjes en snijd ze door vieren 2. Voeg alle ingrediënten van het recept samen in een

Lees het hele recept

Het endometriosedieet boek; Endometriose en menstruatieklachten te lijf!

Ben jij één van de vrouwen die endometriose heeft of menstruatieklachten en op zoek naar wat je hier zelf aan kunt doen? Dan is dit endometriosedieet boek, gericht op het endometriosedieet, je op het lijf geschreven. Vind de juiste voeding die past bij de klacht  die je dan hebt. Met meer dan 80 recepten waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn met uitleg wanneer en waarom je het beter wel of niet kunt eten, zet je in een handomdraai smakelijke maaltijden op tafel waar je van smult.