Endometriosedieet

Dit endometriosedieet is gebaseerd op de Chinese geneeswijze, ervaringen van honderden vrouwen met endometriose, aangevuld met inzichten uit de westerse voedingsleer en de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Niet voor niets wordt dit dieet aanbevolen door de Endometriosestichting, vrouwenarts Barbara Havenith en diverse endometriosespecialisten zoals Dr. J. Maas. Het is al meer dan 2500 keer gekocht door vrouwen met klachten en therapeuten die hun clienten verder willen helpen. Kijk gerust eens  in het inkijkexemplaar. Het boek mag je 30 dagen testen na aankoop en als het je niet bevalt terug sturen. Dit boek is alleen te koop via deze website.
Inmiddels is er ook in Nederland wetenschappelijk onderzoek naar het endometriosedieet gedaan. (Jane Wijbers 2019 + 2023).  In haar onderzoek uit 2023 is ook gebruik gemaakt van het endometriosedieet zoals ik dit in het boek heb beschreven.  Onder aan deze pagina lees je haar conclusies.
Voeding wordt in de Chinese geneeswijze gezien als medicijn. Alles draait binnen de Chinese voedingsleer om goede voeding op het juiste moment. Hier lees je daar wat meer over. Wil je liever luisteren? Open dan deze podcast endometriose dieet.  

Het endometriosedieet is gebaseerd op drie pijlers;

Versterk energie en doorbloeding van je bekken met de juiste voeding Maak met voeding slim gebruik van het ritme van je cyclus (of de klachten die je hebt) Vermijd voedingsmiddelen die endometriose(klachten) verergeren

Pijler 1 van het endometriosedieet: versterk energie en doorbloeding van je bekken met de juiste voeding.

In de traditionele Chinese voedingsleer is het uitgangspunt dat alles wat je eet waardevol kan zijn. Dit betekent dat ook als je endometriose hebt je nog steeds heel gevariëerd kunt eten. Zo blijf je lekker eten en is het makkelijk vol te houden!  Zelfs vlees en vis mogen niet ontbreken op je bord. Hoe belangrijk het is dat je vlees en vis blijft eten, vooral als je endometriose hebt, lees je in het boek. Ook kun je lezen van welke voeding je meer energie krijgt en van welke voeding minder menstruatiepijn. Zo bevorder je de doorstroming van bloed in het bekken met rode bietjes, gedroogde pruimen en walnoten. Dat helpt bij menstruatiepijn. In het boek ‘endometriose en menstruatieklachten te lijf’ lees je ook welke smakelijke recepten je kunt bereiden met deze ingrediënten. Als voorbeeld scroll je even naar beneden voor het recept van rode bietjesmousse met walnoot.
En om het je makkelijker te maken om met het dieet te beginnen, lees de tips in deze blog over dieetstress.

Pijler 2 van het endometriosedieet: maak met voeding slim gebruik van het ritme van je menstruatiecyclus of van de klachten die je hebt.

Iedere fase van de cyclus vraagt om een eigen aanpak qua voeding, aangepast aan dat moment in de cyclus en aan de klachten die je dan ervaart. Door je voedingspatroon aan te passen op het ritme van de cyclus reageer je het meest adequaat op de natuurlijke schommelingen ervan en heb je als resultaat de minste klachten. Met de handige zoekwijzers in het boek selecteer je per fase welke voedingsmiddelen of recepten dan het beste bij je passen.

Ook als je geen cyclus hebt, omdat je hormoonmedicatie gebruikt, heb je baat bij het toepassen van de voedingsadviezen die in het boek staan. Het dieet bestaat immers uit 3 pijlers. Jij slaat de tweede pijler van het dieet dan over en maakt gebruik van de 2 andere pijlers. Deze 2 pijlers zorgen er nog steeds voor dat je van de juiste voeding wordt voorzien om endometriose(klachten) te verminderen. Achterin het boek staan handige zoekwijzers die je kunt gebruiken om te bepalen welke voeding jij nodig hebt bij de klachten die je al hebt ook al heb je geen cyclus meer. Hierbij kun je denken aan klachten zoals een opgeblazen buik of een menstruatie-achtige pijn ook al ben je niet ongesteld.

Receptidee:

Bereiding 1. Schil de bietjes en snijd ze door vieren 2. Voeg alle ingrediënten van het recept samen in een

Lees het hele recept

Pijler 3 van het endometriosedieet: vermijd voedingsmiddelen die endometriose(klachten) verergeren.

In het endometriosedieet zijn er 12 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. In het boek ‘endometriose en menstruatieklachten te lijf’ lees je uitgebreid waarom dat zo is. Eén van deze voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die transvetten bevatten. Transvetten ontstaan door een chemische bewerking in de fabriek, waarbij olie wordt omgezet in gehard vet. Deze transvetten zijn langer houdbaar en maken het product ook knapperig. Je vindt het terug in veel kant-en-klaarproducten, margarines, koekjes en snacks, zoals chips en gefrituurde producten. Uit een 12 jaar durend onderzoek onder ruim 70.000 vrouwen bleek dat vrouwen met de hoogste “transvetzuur-inname” 48% meer kans hebben op ontwikkeling van endometriose (Hansen & Knudsen, 2013). Transvetten zijn moeilijker afbreekbaar dan natuurlijke vetten en belasten de lever sterk. Als de lever overbelast raakt als gevolg van een hoge transvetzuurinname kan het de functie van afbraak van hormonen niet goed meer uitvoeren waardoor het hormonale evenwicht wordt verstoord.

Onderzoek in Nederland

Zoals reeds eerder genoemd wordt in Nederland ook onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij endometriose(klachten). In 2019 en daarna heeft Jane Wijbers 2 onderzoeken uitgevoerd.  De conclusies uit het eerste onderzoek uit 2019 zijn:

Met dit onderzoek kunnen we concluderen dat vrouwen die het endometriosedieet volgen een hogere kwaliteit van leven ervaren  (7.54 vs. 6.87, p=<0.001). Wanneer het dieet strikt gevolgd werd (≥70% van de tijd) leverde dit een nog groter positief effect op de kwaliteit van leven (7.76, p=<0.001). Het is belangrijk om de kennis wat betreft de bijdrage van een dieetinterventie op de verbetering van endometriose gerelateerde klachten, en daarmee hopelijk de kwaliteit van leven, te vergroten.”

In het tweede onderzoek (2023) is de conclusie : “het toepassen van het endometriosedieet gepaard gaat met een hogere levenskwaliteit’. Hoe beter het dieet wordt toegepast, hoe hoger de levenskwaliteit. ”
Meer over dit onderzoek kun je hier lezen.

Welke andere effecten er mogelijk zijn met dit dieet lees je in deze blog: 45 effecten van het endometriosedieet

 

Het endometriosedieet boek; Endometriose en menstruatieklachten te lijf!

Ben jij één van de vrouwen die endometriose heeft of menstruatieklachten en op zoek is om op een natuurlijke manier meer energie, minder pijn en minder bloedverlies te hebben? Dan is dit endometriosedieet boek, gericht op het endometriosedieet, je op het lijf geschreven. Klik hier voor het  GRATIS inkijkexemplaar. Vind de juiste voeding die past bij de klacht  die je dan hebt. Met meer dan 80 recepten waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn met uitleg wanneer en waarom je het beter wel of niet kunt eten, zet je in een handomdraai smakelijke maaltijden op tafel waar je van smult. Al meer dan 3000x gekocht. Het boek mag je 30 dagen testen na aankoop en als het je niet bevalt terug sturen. Dit boek is alleen te koop via deze website.

Kookboek endometriosedieet aanbevolen door gynaecologen en EndometrioseStichting

de helende kracht van voeding voor vrouwen Inkijkexemplaar Bestel het boek Op voorraad. 30 dagen bedenktijd: niet goed is geld terug.

Ik hoop van harte dat u kunt genieten van de helende kracht van voeding

Dr. J.Maas endometriose-specialist
Lees meer

Over de auteur

Stephanie van Hulst, gelicenseerd acupuncturist en Chinees herbalist is de auteur van het endometriosedieet.

Lees meer