Terug
Erwtensoep met tijm en citroenolie
Ingredienten
  • 100 gram spliterwten (water-element)
  • 2 x 1 liter water (water-element)
  • 2 (verse) laurierbladeren (metaal-element)
  • 1 takje verse fijngeknipte rozemarijn van ongeveer 10 cm (vuur-element)
  • 1 afgestreken theelepel gedroogde tijm (vuur-element)
  • 2 theelepels zout (water-element)
  • Versgemalen peper desgewenst (metaal-element)
  • Flinke scheut olijfolie (aarde-element)
  • 1 grote theelepel citroenolie
  • 4 eetlepels geknipte verse peterselie (hout-element) optioneel
  • 1-2 gekookte eieren in plakjes gesneden(aarde-element) optioneel
Bereidingstijd 50 minuten + 2 uur erwten weken in water Benodigdheden

Grote soeppan, zeef,waterkoker, schaar.

Houdbaarheid Maximaal 3 dagen in de koelkast Geschikt

Voldoende voor 2 personen als lunch of voor 4 personen als voorgerecht

Bereiding

1.Week de spliterwten 2 uur in koud water.

2.Giet de geweekte erwten af in een zeef en spoel ze met stromend water schoon totdat je geen schuim of bubbels meer ziet.

3.Breng de geweekte erwten met 1 liter water aan de kook en laat het zeker 10 minuten doorkoken zonder deksel. Op de erwten komt een schuimlaag te liggen.

4.Breng alvast opnieuw 1 liter water aan de kook in een waterkoker.

5.Neem de pan van het vuur en spoel de erwten opnieuw goed af in een zeef.

6.Zet de erwten opnieuw op met het extra gekookte water. Door de erwten 2x te koken, verminder je gasvorming in je buik.

7.Voeg daaraan toe de laurierbladeren, fijngeknipte rozemarijn, tijm en zout toe en een flinke scheut olijfolie.

8.Laat de erwten zo’n 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan totdat het gaar is.

9.Verwijder de laurierbladeren uit de pan.

10.Breng de soep op smaak met 1 grote theelepel citroenolie en naar believen, peterselie, extra zout  en versgemalen peper.

 

Serveertip

Deze soep is heel geschikt als warme lunch op koude winterse dagen. Daarmee kan het een broodmaaltijd makkelijk vervangen. Zeker als je moeite hebt om voldoende variatie in broodbeleg te vinden is deze soep een smakelijk en voedend alternatief.

 

Variatie

Voor stevige trek serveer je de soep met 2 in plakjes gesneden gekookt ei.

 

Geschikt

Bij stevige trek ten gevolge van hormoonmedicatie of voordat je ongesteld wordt (week 4).

Als je moeite hebt met stoelgang (voor de menstruatie of omdat je kunstmatig in de overgang bent).

In de eerste en tweede week na de menstruatie (week 2 en 3); om energie en bloed op te bouwen.

Als je gevoelig bent voor botontkalking omdat je langdurig (kunstmatig) in de overgang bent.

Zelfs voor de meeste vrouwen die ook endometriosehaarden bij de darmen hebben.

 

Niet geschikt

In de periode dat je gevoelig bent voor een opgeblazen buik.

In de ovulatie-of menstruatieperiode als je dan ernstige pijnklachten of darmklachten hebt.

 

Chinese voedingsleer

Lichte verteerbaarheid staat in de Chinese voedingsleer voorop. Waarom dat zo belangrijk is als je endometriose- of menstruatieklachten hebt, lees je op blz. 47 (in paragraaf 3.1.2) van het endometriose dieet boek.

Door een erwtensoep te bereiden met uitsluitend erwten en kruiden die de spijsvertering bevorderen, kun je  toch genieten van een winters soepje zelfs als je last hebt van endometriosehaarden bij de darmen. Probeer het eens uit!

Westerse voedingsleer

Erwten zorgen door de plantaardige eiwitten en de vezels voor een langdurige verzadiging. Zo voorkom je dat je jezelf vergrijpt aan allerlei snoeperijen waarover je later misschien schuldig voelt. De vezels zorgen ervoor dat je makkelijker naar de wc gaat.

De combinatie van calcium, fosfor en magnesium is gunstig voor het behoud van goede botten.

De B-vitamines in erwten helpen je in de opbouw van bloed.

 

 

 

 

 

 

Kookboek endometriosedieet aanbevolen door gynaecologen en EndometrioseStichting

de helende kracht van voeding voor vrouwenInkijkexemplaar Bestel het boek Op voorraad. 30 dagen bedenktijd: niet goed is geld terug.