Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten behalve het ei, de kokosollie en het sesamzaad, in de kom van de keukenmachine en laat zolang draaien tot alle ingrediënten heel fijn zijn gemalen.
- Voeg dan pas het ei en de kokosolie toe en draai het nog kort tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Meng dan de twee eetlepels sesamzaad door het deeg. Door het sesamzaad pas op het einde toe te voegen krijgt het koekje meer ‘bite’.
- Proef of het deeg naar smaak is en voeg desgewenst extra zou, speculaaskruiden, kaneel of extra zoet toe in de vorm van rozijnen, dadels of stevia.
- Bestuif een vlak oppervlak met rijstmeel en rol het deeg uit tot een halve centimeter dik. Rol het deeg niet te dun omdat de koekjes anders te snel uitdrogen tijdens het bakken.
- Steek de koekjes uit met een vorm of glas.
- Voor een goudgele kleur, bestrijk de koekjes met eigeel.
- Leg het op de bakplaat met bakpapier. Laat wat ruimte tussen de koekjes.
- Bak de koekjes, midden-onder in de oven zo’n 7-10 minuten in de voorverwarmde oven en keer ze dan om . Check de koekjes regelmatig. Zodra er een bruin randje op de koekjes komt, zijn de koekjes al gaar. Dit is verwarrend, want de koekjes zijn al ze warm zijn nog zacht en lijkt het of ze niet gaar zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Serveertip
- Lekker bij een kopje venkelthee (lees verder in mijn boek op bladzijde 107) of granenkoffie.
Variatie
Voeg wat hazelnootolie toe. Hazelnootolie geeft een hartige smaak aan de koekjes en dat is aangenaam bij winters, koud weer.
Geschikt
- Als je nog niet zonder ‘koekje’ bij de (kruiden) thee of (granen) koffie kunt.
Niet geschikt
- Als je gevoelig bent voor winderigheid en/of een opgeblazen buik.
- In de periode dat je last hebt van zeurende ovulatie- of menstruatiepijn.
In het boek lees je ook nog waarom dit zo is volgens de Chinese- of westerse voedingsleer.