Menstruatiepijn

Oorzaak en behandeling van menstruatieklachten

Zowel de westerse als de Chinese geneeswijze hebben ieder een eigen visie op hoe menstruatieklachten kunnen ontstaan en hoe je ze behandelt.

De visie van de westerse geneeskunde op menstruatieklachten

Een vaatkramp in de bloedvaten van het baarmoederslijmvlies zorgt ervoor dat het slijmvlies sterft en afgestoten wordt in de vorm van menstruatiebloed. Tijdens de menstruatie komen uit het uiteenvallende baarmoederslijmvlies stoffen vrij  (o.a. prostaglandines) die de spiercellen van de baarmoeder doen samentrekken. Dit samentrekken van de baarmoeder kan gepaard gaan met pijn.

De behandeling van menstruatiepijn geschiedt door middel van pijnstillers (prostaglandineremmers) of de anticonceptiepil. Meestal wordt  er vervolgonderzoek ingezet (naar bijvoorbeeld endometriose) als dit onvoldoende werkt.

De visie van de Chinese geneeswijze op menstruatieklachten

Volgens de Chinese geneeswijze is onvoldoende energie en/of doorbloeding in het bekken de oorzaak van menstruatiepijn. Eén van de oorzaken waarom je dat hebt kan zijn dat je de verkeerde voeding eet. Als voeding niet goed wordt verteerd, is het voor jou ‘verkeerde voeding’. Door de slechte vertering blijft het eten ‘hangen’ waardoor je bijvoorbeeld een opgeblazen buik krijgt. In de Chinese voedingsleer wordt dit ook wel voedselstagnatie genoemd. Deze stagnatie kan optreden in de maag en darmen. Juist omdat de darmen zo dicht bij de baarmoeder liggen, kan een (voedsel)stagnatie makkelijk overgaan in klachten van de baarmoeder. Alle systemen werken immers met elkaar samen. Bij een voedselstagnatie in de darmen is de baarmoeder het dichtstbijzijnde orgaan en zal als eerste worden aangetast.

Bij endometriose heftigere menstruatiepijn en meer PMS-klachten

Deze aantasting wordt verergerd als je ook last hebt van endometriosehaarden bij of in de darmen, waardoor er al een verbinding is gemaakt tussen de darmen en de baarmoeder. De baarmoeder reageert op de voedselstagnatie in de darmen in de vorm van een blokkade van de energie- en bloeddoorstroming in de baarmoeder zelf. Tijdens de menstruatie waarbij bloed juist moet worden afgevoerd, zorgt dit voor een hapering van afvoer van menstruatiebloed, ook wel ‘bloedstasis’ of ‘bloedstagnatie’ genoemd. Deze haperende afvoer van bloed zorgt voor (meer) menstruatiepijn. Wat je kunt doen met voeding om minder PMS-klachten te hebben lees je in deze blog PMS symptomen en voeding.

De drie pijlers zijn:

Conclusie

Voeding is de helende kracht die je zelf kunt toepassen bij menstruatieklachten. Zo neem je het heft in eigen handen. In het boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf‘, vind je de juiste voeding die past bij het moment van je cyclus of de klacht die je hebt. Met meer dan 80 heerlijke en eenvoudige recepten en handige zoekwijzers zodat je snel kunt selecteren wat je nodig hebt. In het boek en per recept leg ik je uit wanneer en waarom je bepaalde voeding beter wel of niet kunt eten. Met als resultaat het verminderen of het wegblijven van menstruatiepijn.

Gerelateerd

Endometriose

Als je gehoord hebt dat je endometriose hebt, heb je weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op de verkeerde plek, namelijk

Lees meer

Kinderwens en endometriose

Als je endometriose hebt, kan het lastiger zijn om je kinderwens te vervullen. Veel vrouwen met endometriose voelen zich hierdoor dubbel gestraft.

Lees meer