Endo-belly en voeding
Een endo-belly is een opgeblazen buik waardoor je klachten ervaart. Sommige vrouwen krijgen dit net voor de menstruatie. Andere vrouwen hebben er continu last van. Enkele vrouwen moeten zelfs kleding in verschillende maten kopen. Zo enorm zwelt hun buik op. Een precieze oorzaak is nog niet gevonden.
Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij endometriose en de klachten die het kan geven. Ook de beruchte endo-belly kan pijnklachten kan geven. Maar wat is de nu link tussen endo-belly en voeding?
Lees dit prachtige wetenschappelijke onderzoek endo-belly wat net gepubliceerd is. Dit onderzoek laat zien dat aanpassing van voeding écht minder pijn kan geven waardoor vrouwen een beter leven krijgen. Het is het grootste onderzoek naar de rol van voeding tot nog toe met maar liefst 2.599 deelnemers. Het bevestigt wat ik al jarenlang in mijn praktijk zie.
De resultaten sluiten naadloos aan bij de visie van Chinese voedingsleer. Het blijft me dan ook fascineren hoe deze kennis al duizenden jaren bekend was in China en nu aandacht krijgt in de westerse wereld.
Zo wordt in dit onderzoek aangegeven dat het vermijden van knoflook en ui bij 1/3 van de vrouwen de beruchte ”endobelly vermindert. Laat dat nou net ook in endometriosedieetboekmijn staan op blz.345 .Met als kanttekening dat gekookte of gestoomde ui bij vele vrouwen wel goed gaat. En precies hierin zit de kracht van Chinese voedingsleer: het is niet alleen WAT je eet, maar ook de BEREIDINGSWIJZE die maakt of je wél of geen klachten krijgt. Gekookte of gestoomde ui is namelijk beter verteerbaar en geeft daarmee al snel minder klachten.
En als je even geen puf hebt om zelf een recept te bedenken? Kijk dan op blz. 356 welke recepten je kunt gebruiken bij een endo-belly.
Wat wisten die mensen toen al veel waar tot op vandaag de dag de vruchten van worden geplukt!