Kinderwens

Als je endometriose hebt, kun je meer moeite hebben om je kinderwens te vervullen. Veel vrouwen met endometriose voelen zich hierdoor dubbel gestraft. Naast de maandelijkse klachten door endometriose is er ook nog het verdriet van een onvervulde kinderwens.

Hoe ontstaat een onvervulde kinderwens als gevolg van endometriose?

Endometriosehaarden of -cystes bij de eileiders kunnen de eileiders zover dicht drukken dat een eicel en zaadcel elkaar onmogelijk kunnen ontmoeten. Hierdoor wordt de toegang tot de baarmoeder geblokkeerd. Ook cystes bij of in de eierstokken kunnen ervoor zorgen dat er geen eicelrijping of eisprong plaats kan vinden. Hierdoor kan het moeilijk worden om zwanger te raken.

Behandeling bij onvruchtbaarheid

Zowel de westerse als de Chinese geneeswijze hebben ieder hun eigen visie op hoe je onvruchtbaarheid als gevolg van endometriose het beste kan behandelen.

Vruchtbaarheidsbehandeling n.a.v. endometriose volgens de westerse geneeskunde

Als een vrouw niet zwanger raakt als gevolg van endometriose komt ze in aanmerking voor een behandeling met IVF/ICSI. Vaak is ze voorafgaand behandeld met hormoonmedicatie of geopereerd om de endometriose te verminderen.

Vruchtbaarheidsbehandeling n.a.v. endometriose volgens de Chinese geneeswijze

De baarmoeder wordt in de traditionele Chinese geneeswijze gezien als het paleis van het kind tijdens de zwangerschap. Het paleis moet schoon, warm en voorzien zijn van voldoende voeding voor een verblijf van 10 ‘maan-maanden’ door een baby. Dit paleis is ingericht en bekleed met baarmoederslijmvlies. Je kunt deze bekleding beschouwen als een soort matrasvoering waarop de baby lekker kan liggen. Het is dus essentieel dat de baarmoeder een aangename plek is voor de baby om te verblijven.

Volgens de traditionele Chinese geneeswijze ontstaat endometriose, omdat er onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken is.  Soms is er dan ook onvoldoende energie en doorstroming van bloed in de baarmoeder. De baarmoeder is dan te koud en onvoldoende voorzien van voeding om erin te willen verblijven.

Met andere woorden: om zwanger te worden én te blijven, is letterlijk energie voor twee nodig. Want je wilt niet alleen zwanger worden maar het ook blijven! Hierin gaat de Chinese geneeswijze een stap verder dan de reguliere geneeskunde.

De rol van voeding bij onvruchtbaarheid

Als je het endometriosedieet volgt, krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en leg je een mooie basis waardoor de kans op een geslaagde zwangerschap stijgt. Hoe belangrijk gezonde voeding is voor het slagen van een zwangerschap, is wetenschappelijk onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat de kans op een voortdurende zwangerschap bij IVF/ICSI met 65% steeg door aanpassing van het eetpatroon (Twigt et al., 2012).

De drie pijlers zijn:

Versterk energie en doorbloeding van je bekken met de juiste voeding Leg met voeding een goede basis voor een zwangerschap Vermijd voeding die endometriose verergeren

Conclusie

Door het volgen van het endometriosedieet ontvang jij een dubbele bonus: het kindje waar je zolang naar hebt verlangd én, dankzij een goede energie- en bloedopbouw een fittere zwangerschap! Door het volgen van het endometriosedieet, vermijd je geraffineerde suikers die een mogelijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid zijn. Maar het endometriosedieet is ook een goede methode om op een gezonde manier op een gezond gewicht te komen voordat je zwanger wordt. In het boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf’, vind je de juiste voeding die past bij het moment van je cyclus of de klacht die je hebt. Met meer dan 80 heerlijke en eenvoudige recepten. Met uitleg wanneer en waarom je bepaalde voeding beter wel of niet kunt eten en een paragraaf hoe het endometriosedieet kan helpen bij je kinderwens.

Gerelateerd

Endometriose

Als je gehoord hebt dat je endometriose hebt, heb je weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op de verkeerde plek, namelijk

Lees meer

Menstruatieklachten

Zowel de westerse als de Chinese geneeswijze hebben ieder een eigen visie op hoe menstruatieklachten kunnen ontstaan en hoe je ze behandelt.

Lees meer

Over de auteur

Stephanie van Hulst, gelicenseerd acupuncturist en Chinees herbalist is de auteur van het endometriosedieet.

Lees meer

Kookboek endometriosedieet aanbevolen door gynaecologen en EndometrioseStichting

de helende kracht van voeding voor vrouwen Inkijkexemplaar Bestel het boek Op voorraad. 30 dagen bedenktijd: niet goed is geld terug.

Ik hoop van harte dat u kunt genieten van de helende kracht van voeding

Dr. J.Maas endometriose-specialist
Lees meer